Studiul de caz analizeaza obligatiile fiscale ale unei persoane fizice care inchiriaza un imobil unei firme. Persoana fizica primeste un venit anual de 288.000 lei din aceasta activitate, iar firma este responsabila de retinerea si plata impozitului pe venit conform prevederilor legale.
Intrebare: "O persoana fizica a inchiriat un imobil unei firme. Suma este 288.000 lei/an. Aceasta firma achita impozitul pe venit. Cum procedeaza persoana fizica privind declaratia unica?"
Raspuns: Persoana fizica va declara prin declaratia unica si va plati CASS daca se depaseste plafonul.
Impozitul pe veniturile din chirii va fi declarant si platit de societatea la care s-a inchiriat.
Referitor la CASS conform art. 170 alin. (2), alin. (3) lit. c) si alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
(...)
(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
In concluzie, daca se depasesc plafoanele de 6/12/24 salarii minime pe economie aferente anului 2024, se datoreaza CASS.
Pentru analiza incadrarii in plafonul de 6/12/24 salarii minime pe economie, respectiv de 19.800 lei / 39.600 lei / 79.200 lei se cumuleaza venitul din dividende incasate si venitul net din chirii.
Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com